”Folkhemsfanan är på väg att överlämnas till SD” i Kvartal
Vi står inför ett splittrat Sverige. Utvecklingen lovar grindsamhällen för de rika, ghetton för fattiga och parallellsamhällen för de mångkulturella, skriver professor Lars Trägårdh. Han förklarar hur och varför folkhemsberättelsen gått från att vara en retorisk ryggrad till att bli sedd som en otidsenlig nostalgitripp: ”Från vänster har man splittrat via prioriteringen av mångkultur och identitetspolitik, från höger har man offrat det gemensamma genom sin preferens för valfrihet och marknad.” Han menar att det är ”symptomatiskt för det politiska moraset i Sverige” att SD, som inser vikten av att bejaka Sverige, och V, som inser vikten av den gemensamma välfärden, är uteslutna från att medverka i det politiska samtalet om vår gemensamma framtid.
Anno 2019 präglas det offentliga samtalet i Sverige av politisk polarisering och en förvirring vad gäller vilka ”vi” egentligen är. Men, är det överhuvudtaget möjligt att tala om ett gemensamt vi i dessa tider av invandring? Är det ens önskvärt att tala om ett gemensamt samhälle? Eller är det kanske så att det tåget redan har gått; att vi nu måste vända bladet, överge detta med att ”hålla samman” och i stället frimodigt vandra in i en framtid där vi lever i en mångfald av gemenskaper och med skiftande individuella identiteter? Kanske borde ”Sverige” upphöra att vara en berättelse om en gemensam historia, en gemensam verklighet, en gemensam framtid? Och i stället bli ett geografiskt begrepp och möjligtvis en markör för en hopplös nostalgi som tynar bort i takt med att bakåtsträvarna dör ut och ersätts med – tja, vem vet med vad …
Sverige är i detta perspektiv speciellt jämfört med de flesta andra länder. Sverige är ett av Europas äldsta länder och mest stabila territorialstater. Som inte varit i krig i mannaminne. Eller varit ockuperat av främmande makt. Ett land där mycket tas för givet: tillit, frihet, fred, lagbunden ordning, välstånd, lycka. Kanske just för att allt är givet och självklart krävs det ingen kamp, inget tycks stå på spel.
Läs hela artikeln på kvartal.se